keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Antiikkia antiikkia


Monesti olen pohtinut tuota antiikin merkitystä.
 Wikipedian sivulla antiikkia on luonnehdittu näin.

Eri aikakuden tyyleille on annettu omat nimensä, esimerkiksi EmpireRenesanssi, Barokki jne. (ja tästä lisää tyylisuuntia). Myös taiteella on tyylisuuntansa. Mutta mikäs tämän aikakauden tyylisuunta on? Onko tälle aikakaudelle annettu jokin oma nimensä? Tuunauskausi? Uudiskausi? Nythän tuunaus ja kaikki diy-jutut on in. Ainakin puisille huonekaluille on aina ollut ajanmukaista maalata niitä uudelleen koska puuhan on muokattavissa ja kestävää. Ja niitä on maalattu sen aikakauden maaleilla. Ja monestihan se kirjo ja kalusteen historia näkyy sitä hioessa. Kalkkimaali on tällä hetkellä suosittua. Ja miksikäs ei. Se antaa kalusteen hengittää. Mutta entä sitten sen alla käytetty maali jos sitä ei ole ensin puhdistettu? Yhteen aikaan oli muotia (ja jos ei vieläkin) käyttää decoupagelakkaa ja servettejä.

Jossain vaiheessa tulevaisuudessa varmaan ihmetellään että mihinkähän ne on suunsa pyyhkinyt kun kaikki  servetit on käytetty kalusteisiin. Olisi jännä hypätä tulevaan katsomaan millaisia kalusteita silloin pidetään muodissa, mitä silloin tuunataan, onko muovi syrjäyttänyt puun, onko keksitty jotain aivan utopista mikä on sitä päivää. Vai keräilläänkö silloin tämän meidän arjen elektroniikkaa ja kalusteita mitä me nyt hylätään. Esimerkiksi, onkohan jollain olohuoneen nurkassa vanha  valtava
televisionrohjo..

..joka löytyi kirpputorilta sopuhintaan. Ja miten kaunis se onkaan ;)

..tai kellastunut tietokonenäyttö mitä me hylätään pois..

tai
vanha nmt "tiiliskivi". (Ai että tuntuu mukavalta kun se putoaa varpaille.)

Ennen käyttöesineet ja jopa "elektroniikka" oli kaunista. Ne saattoi olla tehty puusta..

Yllä olevat kuvat Pixabaysta

Ylen sivuilla oli aikoinaan juttu nimeltä EilisVisio
jossa pääsi kurkistelemaan eri aikakausien koteihin.
Sivusto on vielä tallella mutta kaikki linkit eivät toimi täydellisesti.
Käypäs kurkkimassa tästä linkistä: 
Eri vuosikausia klikkaamalla pääset oikealle aikakaudelle.

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus, hauskat kuvat! Eikä siitä niin kauan ole kun minunkin lapsuudenkodissani oli noita "mötiköitä". Tässä sen vaan huomaa miten äkkiä elektroniikkateollisuus on räjähtänyt nousuun. Uusia innovaatioita putkahtelee markkinoille tämän tästä. Uusi, juuri ostettu puhelin on saanut jo seuraavan, kehitellymmän version jo siinä vaiheessa kun kannat sen kaupasta ulos. Hurjaa! Ja mikä määrä sen myötä elektroniikkaromua!
  Minäkin olen usein miettinyt tuota antiikkisanan käyttöä. Mikä oikeastaan on antiikkia, mikä taas vintagea tai retroa. Mikähän on tosiaan tämän aikakauden tyylin nimi sitten joskus tulevaisuudessa kun jälkipolvet etsivät kuvia "entisvanhaisesta". Vai jääkö näistä nykykalusteista mitään jäljelle, useat kun ovat sellaista kertakäyttötavaraa. Hyvin mahdollista ettei. Puun hinnannousun myötä taitaa tulevaisuuden kalusteet olla entistä enemmän tehty muovista yms.
  Ihania nuo entisajan puiset puhelimet <3

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti! Juurikin niin -mitä voi sanoa retroksi ja lakkaakohan antiikki olemasta? Muistan myös tuon valtavan tv-aikakauden ja meillä on tuolla ullakolla yksi raato. Pitäisiköhän se säästää jälkipolville? ;) Eilen poikani laittoi Whatsapissa viestiä että puhelin alkaa olla entinen että saisikohan uuden. Ja vastahan me se ostettiin. Mikään ei taida kestää ikuisuuksia enään..

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Ne oli kyllä aikas suuren kokoisia. Suurilla herroilla ensin ja sitten ne rantautui tavallisiinkin koteihin ;)

   Poista

Kiva kun jätit viestiä! :)
Tarkistan viestit joten saattaa kestää jonkin aikaa kun viestisi näkyy blogissa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...