maanantai 18. tammikuuta 2016

Tarettu on

Onkos teillä tarettu?

Taitaa tämä pakkanen olla kuumottava (ennemminkin kylmettävä) puheenaihe näin alkuvuodesta. Täällä ainakin on aamulla tupaan tullessa tullut kuistilla ihan höyryä suusta. Makkari sijaitsee yläkerrassa ja sinne menee omat portaansa kuistin kautta. Äkkiä kurkkaus ikkunasta lämpömittariin ja tuvan puolelle lämmittämään takkaa ja hellaa. Sillä se aamu alkaa. Onneksi on tullut edellisenä iltana haettua kellarista puut valmiiksi. Siinä sitten ensin raavitaan muutama tikku. Joskus syttyy kerrasta, joskus menee tovi ennenkuin hella suostuu yhteistyöhön. Kun hella on saatu syttymään, on takan vuoro.

Pikkumies kantoi kerran kortensa kekoon heittämällä puupalikkansa uuniin. Mistähän lie tajusi että nuo saattaisi olla puuta ja palaa. Noukittiin puupalikat kuitenkin pois ja nakeltiin oikeita puita luukusta. Pienille on hyvä opettaa alusta asti että tulella ei ole leikkiminen.

Puuhellalla valmistuu päivän ruuat ja hyvä puoli siinä onkin
että sinne mahtuu monta kattilaa kerralla.

Lieneekö aika ostaa lisää tulitikkuja. Niitä menee kyllä vielä
ainakin pari - kolme kuukautta.

Löysin viimein tuunaamaani tulitikkuaskitelineeseen
siirrettävät pitsitarrat.
Luin eilen erään kassaneidin päivityksen facebookista
joka sai hykertelemään naurusta.  Se oli jotenkin niin
hauskasti sanottu ja meni kutakuinkin näin:

"Onneksi tulin töihin niin saa tietää et ulkona on pakkanen.
Mukava kun kaikki muistaa kertoa, eihän sitä muuten tiedä.."

Sää taitaa aina olla se smalltalk-puheenaihe. Joskus on liian kuuma ja joskus liian kylmä.
Koskaan ei taida olla sopiva keli. Mutta ainakin kaunista ulkona näyttää olevan.
Ja tarettu kuitenkin on.

12 kommenttia:

 1. no joo, sais jo riittää nää pakkaset :D ihanaa kun saatte lämmittää puilla. siitä tulee ihan omanlaisensa lämpö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ilmoja pijelly ;) (olisi voinut muuten olla sittenkin parempi otsikko tälle postaukselle) Totta puhut! Voisi kyllä hieman lauhtua. Lämpö puilla on kyllä lämpöisempää ja lempeämpää.

   Poista
 2. Tarettu on :) oikeanlainen pukeutuminen ulos lähtiessä ja sisällä puuta pesään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! :) Sisälläkin joutuu vähän harrastamaan kerrospukeutumista :)

   Poista
 3. Tarettu on täälläkin :) Maalämpö lämmittää ja vanha talo valskaa nurkista ja pönttöuuneissa ja takassa tuli räiskyy :) Hieno tuo teidän hella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ettei ole tarvinnut sielläkään palella! :) Ja elävä tuli antaa tunnelmaa.. Tykästyin näihin helloihin heti ensi silmäyksellä kun ovat niin siroja :)

   Poista
 4. Melkein on tarettu. Meidän ilmalämpöpumppu teki tenän kohta kuukausi sitten, joten nyt ollaan oikein urakalla lämmitetty puilla. Tänäänkin tein ensin tulet keittiön puuhellaan, sitten yläkerran takkaan, sitten olohuoneen pönttöuuniin ja vielä keittiön leivinuuniin. Ei tahdo vanhoissa kivissä oikein lämpö enää varata :( Vaikka vielä jäi yksi pönttis ja toinen puuhella lämmittämättä... että oishan tuota ollu varaa vielä lämmittää :) Meilläkin muuten mentiin ennen ulkokautta yläkertaan, joten muistan millaista oli hiippailla aamutakki päällä pakkasaamuina alakertaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. Mutta olikos niin että ilmalämpöpumppua ei voi pitää päällä näin kovilla pakkasilla? No sinulla on mennyt sitten päivä luukulta luukulle. :) Yhdestä kun pääsee niin toinen vuorossa ja sitten kierros alkaa jo alusta. Huh huh. Ja sitten kytätä vielä pellit kiinni..Juu se on välillä hyytävän kylmää koukata pyjama päällä taapero kainalossa (+muut kamat joita varten voisi kehitellä jonkin korin kun aina on jotain viemistä ylös ja tuomista alas) Olen haaveillut että puhkaisisi oven eteisen puolelta ja sitten saisin ne haaveilemani kaarreportaatkin samalla...

   Poista
  2. Niin ei kai ne suosittele ilmalämpöpumpun käyttöä yli -20 asteen jälkeen. Mutta on se meillä toiminut kyllä kylmemmälläkin, mutta hyötysuhde on sit vissiin pienempi.
   Meillä puhkaistiin se eteisten väliseinä ja saatiin siinä samalla sitten puolet isompi eteinen (joka on edelleenkin tooosi pieni). Mutta on kyllä mukavaa kun ei tarvitse enää pelätä, että paukauttaessaan yläkerran ulko-oven lukkoon, ei olekaan muistanut ottaa alakerran ulko-oven avainta messiin...

   Poista
  3. Voi se oisikin kauheeta kun kylmillä pakkasilla jäisi kuistille jumiin paljain varpain ja yöpujamassa..

   Poista
 5. Meillä öljylämmityksen lisäksi poltetaan jokapäivä puita takassa. Ja vaatteita laitetaan lisää ku kylmä alkaa tulla. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä keinoja pitää lämmintä yllä! Kiva kun tulit tänne ja tervetuloa lukijakseni! :) Minäpä tulen vastavierailulle! :)

   Poista

Kiva kun jätit viestiä! :)
Tarkistan viestit joten saattaa kestää jonkin aikaa kun viestisi näkyy blogissa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...